|
Четвер, 12.12.2024, 03:28 | Кабінет літературного краєзнавства Сайт Мірошник Інни Олексіївни
|
"Ой хто, хто Миколая любить..."
| |
genamir | Дата: П`ятниця, 26.07.2013, 18:28 | Сообщение # 16 |
Admin
Статус: Offline
| До маленьких діток, У рідненький край, Кожен рік приходить Святий Миколай. Він сідає в санки Візьме батіжок, Трусить бородою І летить сніжок.. Де слухняні діти- Відкрива віконце, Щоб сон не злякати Й не збудити сонце. Під подушку сипле З торби подарунки: Іграшки,цукерки, І всякі пакунки. А хто не слухняний- Той часу не гай, Бо вже у дорозі Святий Миколай.
|
|
| |
genamir | Дата: П`ятниця, 26.07.2013, 18:29 | Сообщение # 17 |
Admin
| Затамуйте, друзі, подих: Миколай сьогодні ходить. У віконце заглядає, подарунки підкладає. Звечора повірте в диво, ну а зранку вже сміливо Під подушку заглядайте і дарунки забирайте.
Якщо там порожнє місце, то це свідчить ось про це: Він здійснив Ваші бажання ще сьогодні спозарання, Він молитву Вашу чув, у кімнаті Вашій був І за Вашу щиру віру дарував Вам щастя міру,
Пуд здоров’я і пуд віри, кілограмів сто надії, Фунтів міліон любові і кохання не на слові, А каратів так відерце він вживив у Ваше серце. Ну і ще букет удачі і добра у Вашу вдачу.
Щедрий, добрий чарівник чарував над Вами й зник. Ваші очі тепер сяють, Миколая прославляють. Новий рік не за горами, нове щастя уже з Вами. Я із святом Вас вітаю й віри в диво Вам бажаю.
ІШОВ МИКОЛАЙ ЛУЖКОМ, БЕРЕЖКОМ
Ішов Миколай лужком, бережком, Святий Миколай лужком, бережком, Від хати до хати із своїм мішком, Ішов Миколай з червоним мішком. Відчиняйте двері — йде Миколай, Він благословить весь рідний наш край. Пропаде руїна, а ненька – Україна Буде процвітати із краю в край. Вже у вашій хаті святий Миколай, Поклоном, господар, його зустрічай. В біді він розрадить і кожному порадить, До смаку дарунки собі вибирай. Слова народні
|
|
| |
genamir | Дата: П`ятниця, 26.07.2013, 20:41 | Сообщение # 18 |
Admin
| СВЯТИЙ МИКОЛАЙ Нічка зорі розсипає, Тихо-тихо сніг лягає, Він до кожного віконця Диво-дивне наближає. І Андрійко, і Марійка Кожен з них чудес чекає, Бо готуються зустріти Час Святого Миколая. Знають діти: Миколай Добрих, чемних поважає, Гарним дітям у панчішку Він дарунок укладає. Хто не слухав - тому різку Під подушкою ладнає. Н. Яременко
|
|
| |
genamir | Дата: П`ятниця, 26.07.2013, 20:45 | Сообщение # 19 |
Admin
| Мишенята теж чекають...
На Святого Миколая Мишенята теж чекають І тому лягають рано, Чемно слухаючи маму, Ще й тісненько до подушки Притуляють сірі вушка, Все надіються почути Дивовижний тихий шурхіт, Аби ту казкову мить Хоч за хвостика зловить. Та співає тихо нічка, Спатки-спатки хочуть вічка, У солодких снах стрічають Мишенята Миколая. А на ранок – знову диво Посміхається щасливо З-під подушок їм усім! Так приходить казка в дім... Олеся Овчар
На свято Я святого Миколая, Дуже-дуже добре знаю. Він на свято в чобіток Для слухняних діточок Має у своїй торбинці Найприємніші гостинці.
Зустріч З нетерпінням я чекаю - Нині свято Миколая. Як надворі стане темно, Він приходить потаємно.
Ще ніхто його не бачив, Та у ліжечка дитячі Він кладе під подушки Подарунки і книжки.
Хочу я побачить чудо І сьогодні спать не буду. Довго-довго я не спав: Все чекав, чекав, чекав...
Починаю вже дрімати... Миколай зайшов в кімнату, Він схилився наді мною І лоскоче бородою.
Щось тихесенько шепоче. Хочу я відкрити очі, Та не можу, мабуть, сплю. Миколая я люблю.
Святий Миколай Ліс. Доріжка біла в полі. При дорозі, як бабусі, Верби бідні - сонні, голі, Казку шепчуть завірюсі.
Мати випрядає пряжу. На печі дід плечі гріє, Він нам казочку розкаже Про царевича і змія.
За хатами, де смереки, Виє вітер срібнодзвонно, Їде, їде хтось здалека На санчатах пароконно.
І смереки шепчуть: "Їде!" Каганець стрибнув угору. - Мамо! Тату! Діду, діду! Хтось вже стукає знадвору!
І смереки за хатами, І тополі - де стодола: - Їде, їде саночками До дітей Святий Микола.
Місяць засурмив в ріжок: - Миколай йде до діток! У мішку несе багато Подаруночків малятам. Для Максимка є машинка, Для Мар'янки мандаринка, Миколайчик для Мартусі, Сіра мишка для кицусі. "еМ" стоїть в кутку й міркує: "Що ж мені він подарує?"
|
|
| |
genamir | Дата: П`ятниця, 26.07.2013, 20:45 | Сообщение # 20 |
Admin
| Вечір пташкою літає, Ніжно місяць весь горить, Теплу хату сон шукає Снігом поле мерехтить. У небесному просторі, Де прекрасна кожна мить, Де лілеї, ясні зорі, Миколай в кареті мчить. І святими ліхтарями Простелився шлях в наш край, Із чудовими дарами Мчить ним з раю Миколай. Він заходить лиш тихенько В кожну чуйную домівку, Руку враз кладе легенько Всім малятам на голівку. Сльози, смуток — все згасає Мов зникає все і край, Бо в цю ніч допомагає Всім святий наш Микола
|
|
| |
genamir | Дата: П`ятниця, 26.07.2013, 20:48 | Сообщение # 21 |
Admin
| Лист до Святого Миколая (Г.Черінь)
Святий Миколаю! Я тебе чекаю! Може, знати б ти хотів, Що собі бажаю На Різдво в дарунок? Навантажуй клунок. Перш за все хотіла б лялю, Найпишнішу в світі кралю. Потім зайчика м”якого – Сам вже вибери якого. Ще хотіла б я коня, Ще також хотіла б качку, Гуску, котика й собачку, Та не справжніх, тільки цяцьку, Щоб не їли забагацько. Принеси цікаву книжку Про кота, або про мишку, Про таких, як я, дівчаток, І з малюнком на початок. Ще б хотіла черевички Гарну блузку, дві спіднички, На голівку – синю стрічку, А найбільш – малу сестричку. Щоб її я доглядала, По годинах годувала І у возику возила, І ходить маленьку вчила.... Любий Отче Миколаю! Я, звичайно, добре знаю, Що цей список – аж задовгий, Але ж Ти – незмірно добрий.... Принеси мені гостинців, Скільки вміститься в торбинці: Ані мало, ні багато – Так, як скажуть мама й тато.
Народна мудрість: Як випаде великий іней – на гарний врожай хліба. Як на Миколу піде дощ, то врожай на озимину. Морозняний день – на уроду хліба й огородини. Після Миколи пшениця вкриє поле. Хвали зиму після Миколи
У ніч святого Миколая (І.Савицька)
Темна нічка за шибками. Сон на крилах вже летить. Небеса блистять зірками, Та Івасик ще не спить. У голівці сонні мрії... .... Хмари, небо, зорі, рай.... Білі ангели-лелеї, А між ними Миколай... На санчатах щедрі дари – Вже готове все як слід. Ангели стають у пари І злітають вниз, на світ... Миколай, дідусь старенький, Ставить дари на столі, А Івась питає неньки: „Ненечко, чи це мені?” Темна нічка за шибками Заглядає до вікон. Спить Івасик біля мами, Усміхаючись крізь сон...
Є свято гарне в Україні. Є свято казки чарівне. Що Миколай в святій ряднині Слухняним ласощі несе. Це свято раз буває в році. Воно нікого не мине. Бо Миколай Святий із неба. В оселю кожну зазирне. Отець Святий про всіх все знає Хоч любить нас, та бачить все. Він чемних, лагідних вітає І радість їм за це несе.
|
|
| |
Мірошник Інна Олексіївна © 2024 |
|
| |